PIETNÍ AKT U POMNÍKU JOŽKY LUDASE 18.1.2014

18.01.2014 21:05

DŮSTOJNÝ PRŮBĚH PIETNÍHO AKTU

K UCTĚNÍ PAMÁTKY svob. JOZEFA LUDASE

u příležitosti 33. výročí jeho hrdinné smrti při ochraně státní hranice

Fotosoubor ze vzpománkové akce otevřete kliknutím na fotografii

V 10,00 hodin dne 18. ledna 2014 u památníku pohraničníka Jozefa Ludase na Svatém Kříži u Chebu byl zahájen za účasti asi 45 přítomných bývalých ochránců hranic a jejich sympatizantů z řad občanů pietní akt na počest 33.výročí hrdinné smrti voj. Jozefa Ludase z roty PS Svatý Kříž, zákeřně zastřeleného vojenským zběhem 21. ledna 1981 v brzkých ranních hodinách nedaleko obce Dolní Pelhřimov. Ozbrojený vojenský zběh byl pronásledován psovodem Jožkou Ladasem se svým psem při postupu ke státní hranici. Když zběh zjistil, že nemá šanci hlídce se psem uniknout, zalehl do závěje sněhu a mířenou dávkou ze samopalu zastřelil vojína Jozefa Ludase.

Za přítomnosti čestné jednotky se zástavami sekcí KČP z Chebu, Aše, Dolního Žandova a z Plané byl přednesen vzpomínkový projev Štěpánem Drapákem, Petrem Novákem a Jardou Horákem. Společně všichni účastníci zazpívali Československou hymnu a smuteční vzpomínkový akt byl ukončen položením květin k pomníku padlého pohraničníka a třemi čestnými salvami ze samopalů.

Vážíme si účasti přítomných občanů a členové městské organizace Klubu českého pohraničí v Chebu  děkují za účast svým kolegům z měst Aše, Dolního Žandova a Plané u M. Lázní za jejich podíl na důstojném průběhu pietního aktu.

Foto: Petr Novák, Karel Bečvář, Zdeněk Sluka, Milan Pavčo, Jiří Dařena, Jakub Gašparik

(všem autorům fotek děkuji)

                                                                   

A toto je písemná reakce na náš vzpomínkový akt od bratra Jozefa Ludase

(Pro zvětšení dopisu klikněte na dopis)

Grafická úprava a text: Jarda Horák