Oslava dne vítězství a konce 2. světové války v Praze 8. a 9. května 2017

14.05.2017 22:10

Dnešní mainstreamoví političtí, mediální i jiní "všeználci" nevědí, jak by přesvědčili naši veřejnost o tom, že to nebyla Rudá armáda, ale americká soldateska se západními připojenci, která byla hlavní vítěznou mocí nad hitlerovci a italskými fašisty v Evropě a ve světě v 2. světové válce. Na stěžejní osvobozeneckou roli Sovětského svazu a jeho zásadní podíl na porážce expanzivního německého fašismu na evropském kontinentě jakoby se zcela zapomělo, anebo cíleně se tato realita překrucuje a mění v očích mladé generace.

Není však pochyb, že polistopadovým vládním garniturám a jejich vlezdořitníkům postupně dochází dech nejen v jejich snahách uměle měnit historii a štvát národ proti Slovanům, zejména proti národům Ruské federace a jejich zemi. A je důležité poslání všech pokrokových sil v naší zemi i ve světě, aby se proti přetrvávajícím snahám politických a jiných válečných štváčů, teroristů a tmářů u nás, v Evropě i ve světě postavila nepřekonatelná mírová hráz z rozumných a soudných sil.

Proto nikdy nezapomeneme na hrdinství především rudoarmějců a jejich skutečných bojových spojenců i s našimi Svobodovci a budeme si připomínat fakt, že jen vojáků Rudé armády padlo na československém území při jeho osvobozování přes 140 tisíc, zatímco amerických hrdinů v našem českém příhraničí padlo 117. Bylo tomu tak především proto, že většina českých měst a obcí již byla osvobozena od Němců vlastními občany, když oni do nich vstupovali.

Na Olšanských hřbitovech v Praze u památníku padlých rudoarmějců byly položeny věnce a květiny všemi těmi, kteří nezapomněli ve dnech 7.-9. května 2017. Veteráni z URNA, Klubu českého pohraničí spolu s členy nově vzniklého politického hnutí Bezpečnost Odpovědnost Solidarita (BOS) a sympatizanti uctili památku padlých rudoarmějců 8.5.2017 dopoledne. Za dobře připravenou pietní akci je na místě poděkovat kpt. v.z. Mgr. et Mgr. Stanislavu Kvasničkovi a spolupracujícím členům z KČP a veteránům URNA pod vedením mjr. v.v. JUDr. Petra Šestáka. V odpoledních hodinách se někteří zúčastnili vzpomínkové i demontrační akce na Letenské pláni z řad vlasteneckých, národních a obrozeneckých sil. Zde, kromě jiných, s krátkými proslovy vystoupili za polit. hnutí BOS její předseda plk. g. š. Ing. Jaroslav Štefec, CSc., za zastupitelské centrum DNR (Doněcké lidové republiky) a jako její konzul a známá rebelka a nesmiřitelná bojovnice proti současné české vládě JUDr. Nela Lisková, bývalý vojenský lékař pplk. v.z. MUDr. Marek Obrtel, za Klub českého pohraničí plk. v.v. RSDr. Milan Richter, CSc. a pplk. v.v. RSDr. Jaroslav Horák. Velmi smutné poznání z naší strany bylo směrem k příslušníkům Policie a BIS, kteří monitorovali tyto akce v bezprostřední blízkosti, že ani jeden z uvedených nedokázali při státních hymnách vzdát úctu služebním pozdravem nebo alespoň postojem v pozoru... Inu, čemu asi potom tací mají "POMÁHAT" a co by asi měli "CHRÁNIT", když jim chybí úcta k základním státním symbolům, které nesporně všichni dobře slyšeli a vnímali.

Dne 9. května jsme se jako členové KČP a hnutí BOS zúčastnili vzpomínkové akce na Švandově náměstí v Praze u bývalého památníku s tankem T-24, kterou organizoval ÚV KSČM. Zde vzpomínkový projev přednesl Jirka Dolejš a Petr Šimůnek, přítomen byl také Miloš Jakeš. Symbolicky zde pak projely malé modely dvou tanků T-34 jednoho z účastněných modelářů.
V odpoledních hodinách proběhla v Ruském středisku vědy a kultury v Praze společenská a kulturní vzpomínková akce, kde se mimo cca 500 hostů zůčastnila i dcera Ludvíka Svobody Zoja Klusáková-Svobodová a také manželka našeho bývalého velitele PS OSH gen.por. Ing Františka Šádka paní Anna Šádková se synem plk. Ing. Šádkem.
Vynikající kulturní vystoupení umělců z Ruské federace a jedinečné přátelské ovzduší naplňovalo odkaz vítězství Rudé armády v 1945. Také zde ve vystoupeních významných hostí zazněla pozdravná slova k vítěznému 9. květnu od plk. Milana Richtera za KČP a plk. Jaroslava Štefce za nové politické hnutí BOS, jehož členy jsou i někteří členov KČP. Byly to krásné a nezapomenutelné chvíle.

 

FOTOSOUBOR ZDE

 

VIDEO ZE SETKÁNÍ VLASTENCŮ NA LETNÉ

Text: J. Horák
foto: J. Horák, O. Ratzek