Čtvrt století boje objektivity s tupostí a klamem

18.04.2017 09:16

I tak by se dalo stručně shrnout 25 let uplynulých od vzniku našeho českého největšího občanského sdružení, jehož hrdým názvem je KLUB ČESKÉHO POHRANIČÍ. Na české Wikipedii je KČP mj. uváděn jako… zapsaný spolek (původně občanské sdružení) s celorepublikovou působností, který sdružuje zejména bývalé příslušníky, pomocníky a pracovníky československé pohraniční stráže a dalších podobných složek a jejich sympatizanty. Hlavní ideologií je vyhraněně levicový, komunistický český nacionalismus s nádechem proletářského internacionalismu.

Je skutečností, že ze Stanov KČP jasně zní, že “Základním cílem a hlavním obsahem činnosti Klubu českého pohraničí je chránit a bránit zájmy občanů České republiky, zvláště českého pohraničí, před hrozbou novodobé germanizace a usilovat o zachování suverenity a územní celistvosti České republiky.“ A že mimo jinéVe své činnosti:

  • vychází z pokrokových národních, vlasteneckých, demokratických, slovanských a protifašistických tradic českého lidu a evropských národů,
  • hlásí se k dědictví husitského revolučního hnutí a národního obrození, k Masarykovým, Štefánikovým, Benešovým a dalším myšlenkám budování společného státu dvou bratrských národů Čechů a Slováků,…“

V každém případě marně hledám a vím, že nenajdu v ani ve psaných základních dokumentech KČP ani v jeho praktické činnosti nejmenší vzdech po nacionalismu. Ale s jistotou jsou členové a sympatizanti našeho KČP vlastenci hrdí na bohaté a hrdinné tradice československého lidu, které určitě nejsou omezovány pouze připomínáním si doby českého husitství nebo slovenského Juraje Jánošíka. Je těch dějinných událostí českého a slovenského národa mnohem a mnohem více, na které bychom měli být všichni právem hrdi.

Je důvod si vážit každého, kdo chce o své minulosti, o tradicích svého rodu, kmene, národa znát skutečné a nezkreslené informace a předávat své poznání pravdivě dalším generacím. Proto budiž čest a uznání zakladatelům Klubu českého pohraničí, kteří po předchozím tříletém úsilí v ústeckém kraji připravili nezbytné dokumenty a nechali zaregistrovat u Ministerstvem vnitra České republiky naše občanské sdružení. A tak ke dni 22. července 1992 byl zaregistrován Klub českého pohraničí jako občanské sdružení, který je po legislativních změnách v roce 2015 dnes veden jako zapsaná společnost. Proto si v letošním roce připomínáme již 25. výročí tohoto významného aktu, který položil základy pro dnes pevného a nekompromisního společenství lidí cítících potřebu žít v podmínkách skutečného DOMOVA. Právě proto si važme i takových jedinců mezi námi, kteří se v těchto dobách, pro naše klubové poslání v politicky nepříznivých podmínkách, neohroženě pouští do boje slovem i písmem, aby připomínali mnohým s krátkou pamětí, hlavně však mladým lidem, kteří neměli možnost prožít objektivní realitu dob minulých, že současný společensko-politický systém není ani zdaleka tak dobrý, jak je dnešním mainstreamem národu a světu vykreslován. Jedním z takových je jeden z nejaktivnějších členů KČP a spisovatel JUDr. Stanislav Kabele, který v předmluvě jedné ze svých mnohých publikací uvádí:

       „Existence lidské civilizace se nachází ve vážném ohrožení. Základní životní podmínky čistý vzduch, pitná voda a nezávadné potraviny přestávají být milionům uživatelů dostupné. Davy lidí bez práce, bez domova a bez perspektivy naplňují chudinské čtvrti, nevzhledné slamy a papírové krabice na okraji měst všech světadílů. Napětí mezi bohatými a chudými se vyostřuje. Násilné vnucování západního způsobu vládnutí a životního stylu státům s odlišným historickým vývojem rozrušuje navyklé stereotypy a vyvolává odpor, jenž je hanlivě nazýván terorismem. Válečné konflikty vyhánějí původní obyvatelstvo do utečeneckých táborů, k migraci, do tenat zločineckých organizací. Oběti sebevražedných útoků, vraždění rukojmích naplňují márnice a hromadné hroby. Náboženství militarizují svá učení, stávají se hrozbou bezvěrcům, příslušníkům jiných vyznání a kultur. Normální komunikace mezi představiteli států je přehlušována hrozbami a otevřenými represemi včetně vedení válečných operací. V podmínkách napětí a nejistoty z budoucího vývoje se daří psychickým nemocem, roste počet narkomanů i sebevražd. Skutečné příčiny negativního vývoje jsou posuzovány jednostranně, ideologicky, odlišné názory jsou označovány za nemístnou rebelii, autoři takových názorů jsou okřikováni a vytlačováni z mediální sféry. Pojmy jako dialog, solidarita, rovnost, svoboda, demokracie a lidská práva dostávají nejednotný zkreslený výklad, mocným a nejmocnějším slouží k prosazování svých zájmů a jako vztyčený prst k matení veřejnosti.

      Za této neutěšené situace je téměř rouháním apelovat na zachování zdravého rozumu, optimistický přístup k životu a veselou mysl. … je snadnější lidi rozbrečet než rozesmát.“

 

            Přátelé, v našem klubovém prostředí dobře víme, že nechceme být těmi, kteří by měli přinášet pláč nebo vzbuzovat smích. Naopak chceme naším občanům otevírat cestu k nadějím na poctivější, bezpečnější, mírový, přátelský a prosperující život. Život tam, kde má každý svůj DOMOV. Kde každé písmenko tohoto pojmu představuje část cílů a poslání KČP. D demokracie (ale skutečně lidová a pro většinu lidu, nejen pro hrstku „vyvolených“), Oodpovědnost, M morálka, Oodvaha, Vvlastenectví. Význam těchto slov je permanentně znevažován, zlehčován a zaměňován popřevratovou mocí pojmy,


 

  • Kdy pýchu začali nazývat zdravým sebevědomím
  • Lakomství zákonem ekonomiky
  • Smilstvo zdravým biologickým instinktem
  • Nestřídmost vyšší životní úrovní
  • Surovou závist a nenávist bojem o spravedlnost a politickou svobodu
  • Hněv rozhořčením nad názorem druhých
  • Lenivost nazvali filozofickým postojem
  • A tak politiku dělají bez zásad
  • Bohatství získávají bez práce
  • Požitky prožívají bez morálky
  • Jejich vědomosti jsou bez charakteru
  • Obchody se vedou bez etiky
  • Věda je často bez lidskosti
  • Náboženství je bez obětí
  • Atd…


Za dobu působení KČP v kraji Karlovy Vary jsme dokázali společným úsilím členů vybudovat jednu z nejsilnějších a nejaktivnějších krajských organizací v zemi. Dokladem je nejen její silná členská základna, ale především rozmanitost a četnost její celkové činnosti. V ročních programech práce našich organizací se kromě samozřejmých pietních vzpomínek a údržby pomníčků padlých ochránců hranic a památníků obětem světových válečných konfliktů a významných osobností našich národů objevují opakovaně akce s internacionálním významem, vzájemná setkání u nás (Aš, Krásná, Frant. Lázně, Cheb) i v Německu (Posseck, Neustadt, Bestensee u Berlína) bývalých ochránců hranic z Posseckého batalionu Grenztruppen a příslušníků ozbrojených sil bývalé Národní lidové armády NDR. Četná jsou setkání s našimi ruskými přáteli vedených plk. Alexandrem Stěpanovem a člena našeho KČP z nového Kozáckého svazu v ČR esaulem Mgr. Zdeňkem Dragounem. Vzájemná úcta k našim členům a sympatizantům, uznání činnosti zahraničních přátel jsou projevovány předáváním četných odměn v podobě děkovných listů, čestných uznání, plaket a klubových i jiných medailí a vyznamenání, předáváním pamětních stuh na čestné zástavy místních, okresních a krajských organizací. Časté jsou i různé osobní dary nejaktivnějším našim přátelům v podobě knih, bonboniér a podobně.

2. července roku 2011 jsme slavnostně odhalili u příležitosti 60. výročí přijetí Zákona o ochraně státních hranic ČSR v nejzápadnější české obci Krásná u Aše pomník všem ochráncům hranic ČSR od r. 1918 do roku 1992. U tohoto mimořádně slavnostního aktu byli přítomni nejen nejvyšší představitelé NR KČP, ale zúčastnil se i poslední ministr Národní obrany ČSFR armádní generál v.v. Ing. Miroslav Vacek, četní hosté z řad bývalých ochránců SH NDR z posseckého GT batalionu a přirozeně nechyběli i naši kozáčtí přátelé plk. Alexandr Stěpanov a esaul Zdeněk Dragoun. Za přítomnosti dalších hostů z řad bývalých velitelů chebské 5.bPS (plk. PS v.v. Ing. Lubomír Kroh a plk. PS v.v. Ing. Václav Vitoň), ale i poslance PČR Ing. Pavla Hojdy, starostů měst a obcí Ivo Mlátilíka (Frant. Lázně) a Luboše Pokorného (Krásná u Aše) a řady dalších okresních a místních politických představitelů byl s hlubokou úctou odhalen památník, k němuž rok co rok jsou opakovaně kladeny kytice a věnce členy KČP z Aše, Hranic, Chebu, přáteli z Německa a Ruska a dalšími. Bylo by nespravedlivé, kdyby se v tuto chvíli nevyzvedla organizační a řídící práce tehdejšího předsedy ašské organizace mjr. PS v.v. Václava Veselého a svob. – por. PS v.v. Josefa Pekárka a následně nynějšího předsedy mjr. SNB v.v. Milana Paučo.

Chebská okresní organizace iniciovala a byla hlavním garantem odhalení památníku všem československým, německým a ostatním antifašistům - obětem nacismu a fašismu v Chebu. V ulici nesoucí příznačný název Obětí nacismu se akt uskutečnil 12.9.2015 a zúčastnili se ho nejen tehdejší předseda NR KČP plk. PS v.v.RSDr. Milan Richter, CSc., ale řada dalších významných osobností společenského a politického života Chebu, kraje i poslanec Parlamentu ČR mgr. Jaroslav Borka, četní hosté ze zahraničí (SRN a Ruské federace). V tomto případě se ukázala síla společného postupu jak členů KČP, tak i členů dalších sdružení – Českého svazu bojovníků za svobodu, chebské Legionářské obce a Svazu žen v Chebu, aby se podařilo nakonec prosadit pomoc Města Cheb a účast starosty města při odhalování památníku. Zde si zasluhuje poděkování zejména okresní předseda KČP Josef Mizera a kolektiv dalších členů MO v Chebu a v Plesné, právě tak jako předsedovi krajské rady KČP Karlovarska Václavu Bořánkovi.

Nepochybně by se, přátelé, dala jmenovat plejáda dalších záslužných počinů našich organizací a jejich členů, mezi nimiž by určitě na jednom z čelních míst stála příkladná aktivita členů Dolnožandovské MO KČP, vedené řadu let možná nejmladším předsedou MO v rámci celostátního KČP Jakubem Gašparikem a od letošního roku pak zkušeným předsedou kpt. PS v.v. Zdeňkem Trešlem. Vždyť jejich podíl na přípravě a znovu odhalení sochy pohraničníka se psem pod názvem NA STRÁŽI MÍRU v areálu hory Dyleň 9.7.2016 u příležitosti 65. výročí přijetí zákona o OSH, ve spolupráci s majitelem areálu armádním pplk. v.v. Ing. Antonínem Hofmanem se stal zaslouženě husarským kouskem. Stejně významnou akcí, na níž se členové MO Cheb a D. Žandov podílejí spolu s plánskými přáteli vedených kpt. PS v.v. Mgr. et Mgr. Stanislavem Kvasničkou od roku 2015 je organizace Hraničářského plesu v Chodové Plané.

O všech těchto akcích a o mnohých dalších jste byli již aktuálně informováni na webových stránkách jak naší krajské karlovarské organizace https://vzpominkynaps.cz/ , tak i v centrálním webu KČP https://www.klub-pohranici.cz/ . Informace byly pravidelně zveřejňovány i v našem časopise Hraničář.

Za 25 let úspěšné činnosti našich organizací KČP  a jejich sekcí OSH si zaslouží upřímné díky jak zakladatelé klubu, tak desítky a stovky vysoce aktivních její členů v řídícím aparátu našeho KČP. My všichni v jednotlivých místních organizacích o nich dobře víme a vážíme si jejich práce. S úctou však hodnotíme aktivní účast na činnosti našich organizací všemi členy a sympatizanty KČP a jmenovat všechny není možné. Je určitě na místě poděkovat u příležitosti 25. výročí založení KČP za příkladnou organizační a řídící práci naší Národní radě a jejímu vedení.

Dovolte mi na závěr mého vzpomínkového příspěvku použít opět citací našeho přítele Stanislava Kabele z jeho publikací:

Většina mladých morálně i fyzicky zdatných mladých mužů považovala v době nyní pomlouvaného socialismu za svou čestnou povinnost absolvovat základní vojenskou službu, stát se vojákem, obráncem své země. Dvouletá vojenská služba poskytovala mladým mužům možnost mnohdy poprvé v životě opustit rodné hnízdo, okusit život v kolektivu, obohatit se o nové poznatky a rozumově i fyzicky dozrát „v chlapa…“.

„…Klub českého pohraničí a jeho zpravodaj Hraničář patří k sobě, jsou to sourozenci. Představují dvě stránky jedné mince. Vznikly na počátku 90. let po tzv. sametovém převratu - v době, kdy docházelo k rozdělení Československé republiky na dva samostatné státy Českou a Slovenskou republiku. Mají společnou kolébku na severu Čech, historické mezníky na společné pouti, organizační články  a čtenářská uskupení ve všech krajích České republiky i na východním Slovensku.“

„Žijeme ve zvláštní době...  

        Globalizovaná korupce, válečné konflikty, zničující majetková nerovnost, bída a hlad milionů obyvatel planety jsou nezvratným důkazem, že systém, který to umožnil, vyhořel a ze své podstaty fungování, již nemůže nabídnout jiný způsob řešení krize, než světový válečný konflikt.

        Odpovědnost za další vývoj světa, za zachování života na planetě musí spočívat především na odmítnutí stávajícího systému, na mobilizaci tvůrčího myšlení zbaveného všech nánosů ideologické špíny, na aktivizaci pokrokových sil světa, na prosazení solidarity mezi bohatými a chudými zeměmi a lidmi v mezinárodním měřítku.

        Osobní podíl každého občana planety proto kategoricky vyžaduje, zabránit válce a zničení civilizace.“ 

A já k tomu všemu dodávám, že KČP plní čestně své poslání tyto a další skutečnosti připomínat současným generacím a vyjadřuji naději, že se cíle a poslání KČP bude dařit naplňovat i v dalším minimálně čtvrtstoletí…

Text a foto: JH

Odhalení pomníku všem ochráncům SH od r. 1918 do r. 1992 v Krásné u Aše 2.7.2011

Setkání s německými přáteli v Neustadtu 11.4.2015

Dekorování vojenské zástavy Národní lidové armády(NLA) NDR v německém městě Demen ve dnech 26.-27.2.2016 při oslavách 60. výročí vzniku NLA účastněným čsl. pohraničníkem pplk. Jaroslavem Horákem

12.9.2015 došlo k slavnostnímu odhalení památníku československých, německých a ostatních antifašistů—obětí nacismu a fašismu

Znovu odhalení pomníku pohraničníka se psem „NA STRÁŽI MÍRU“ na hoře Dyleň v areálu vysílače rádia Egrensis majitele pplk. v.v. Antonína Hofmana 9.7.2016

Zajišťování průjezdu mezinárodní mírové kolony proti válce přes naše pohraniční města Aš, Hazlov, Cheb, Dolní Žandov ve dnech 29.-30.92013

Z vystoupení ruských přátel na 1. Hraničářském plesu v Chodové Plané dne 24.1.2015

 

Z reakcí na příspěvek...

Jiří Chmelarčik:

Jardo, moc se ti povedlo. Jen mě mrzí, že jsi nezmínil, že akce KČP v r. 1994 v Chebu měla celoevropský ohlas. Osobně referovali Ota Filip a štáb z Bavorské televize, redakce TV z Baden Baden.

Obrovskou popularitu akci na podporu Benešovo dekretů, jako nedílné součásti našeho právního řádu, zajistila britská BBC. Zvláštní poděkování patří organizátorům demonstrace , zejména Rudolfu Vaňkovi, Antonínu Holoubkovi, Ludvíku Svobodovi, ale i Janu Blaškovi a dalším. Touto akcí, kterou původně chebská radnice zakázala, na kterou přijelo 1500 účastníků, kteří neváhali projít kordonem Police, se KČP etabloval na politické scéně a trvale na ní zůstal. Právní služby poskytl JUDr. Jiří Chmelarčík.

Stanislav Kábele:

Ahoj Jaroslave. Téma aktuální a dobře zpracované. Vřelé díky S.K.

Milan Rus:

Jaroslave, bezvadná práce. Díky. Milan

Petr Novák:

Jardo, bezvadně napsané,pošli to i do  hlavních stránek.
Petr