Z VÝROČNÍHO JEDNÁNÍ ZA LOŇSKÝ ROK V MO KČP DOLNÍ ŽANDOV 30.1.2018

30.01.2018 19:59



Výroční zhodnocení činnosti jedné z nejaktivnějších místních organizací v karlovarském kraji se uskutečnilo následný den po vítězném zvolení Miloše Zemana za prezidenta, tedy v neděli 28. ledna t.r. Nebylo proto divu, že odpolední radostná nálada všech vytvářela jedinečnou atmosféru našeho setkání. Společně vyjádřená blahopřání našemu staronovému prezidentu bylo zároveň spojeno s nadějí nás všech v KČP, že se Miloši Zemanovi a Andrejovi Babišovi s podporou o všechny z „dolních“ 10 milionů občanů, včetně členů a příznivců KČP, podaří konečně očistit české politické i sdělovací veřejno-právní prostředí od vlastizrádců, korupčníků a zaprodanců bezpráví vůči vlastnímu národu.


Zahájení provedl předseda místní organizace kpt. PS v.v. Zdeněk Trešl. S úctou a s poděkováním za účast přivítal 35 účastníků v útulnémprostředí sportovní klubovny žandovského fotbalového oddílu. Po schválení programu bez zbytečně podrobných detailů provedl Zdeněk rozbor celkové činnosti MO. Připomenul některé nutné personální změny ve výboru z důvodů především zdravotních. Proto také poděkoval za dlouholetou aktivní práci ve výboru Honzovi Blatskému, který po mnohá léta zabezpečoval mimo jiné příkladně i péči o pomník nstrž. Jaroslava Kysilky v Paliči. Z rukou předsedy mu byl předán děkovný dar místní organizace. Výbor v současné době pracuje ve složení přátel Trešl, Havlíček, Šrailová, Hovorka a Pešek a předseda vyjádřil naději, že se společně bude dílo dařit ve prospěch celé 39ti členné žandovské organizace. 


A že to bude vyžadovat skutečně hodně aktivní práce výboru a celé MO, o tom svědčí vysoce uznávané vzpomínkové vlastenecké a osvětově společenské akce, které přímo každý rok připravují, nebo se na jejich přípravě a průběhu podílejí spolu s chebskými, plánskými a dalšími členy KČP. Všichni přítomní potleskem ocenili připomenuté pietní akce u pomníku Jardy Kysilky na Paliči a následně vzpomínková setkání členů KČP a veřejnosti na hoře Dyleň s bohatým kulturním programem a s občerstvením. Příkladná spolupráce s obcí a její starostkou Ing. Eliškou Stránskou umožňuje podíl na každoročních oslavách MDŽ nejen v Žandově, ale i v Mar. Lázních. 


Každý rok se od ledna do prosince zúčastňují žandovští na vzpomínkových a pietních akcích u pomníčků padlých pohraničníků a obětí fašismu v Chebu, Aši, Františkových Lázní, Hazlově, Křižovatce, Třech Sekerách, Pístově, Trstěnicích, Chodové Plané a dalších…. Ne malý je jejich podíl na organizačním zabezpečení Hraničářských plesů v Chodové Plané, které se s úspěchem konají již po 4 roky a staly se významnou tradicí, na kterou se sjíždějí naši přátelé z širokého okolí. 
Výčet jejich činnosti není ani zdaleka úplný, ale i kdyby byl, tak už nyní si zaslouží všichni členové MO KČP z D. Žandova uznání a poděkování. Přitom nelze opomenout ani podíl žandovských na velice důstojných smutečních posledních rozloučeních se zesnulými členy KČP v krajském rozměru.


V diskusi za vzornou spolupráci MO KČP v D. Žandově s plánskou MO KČP poděkoval předseda MO z Plané kpt. PS v.v. Mgr. Stanislav Kvasnička, jako jeden z hostů, a připomněl termín 7.2.2018, kdy se v Chodové Plané uskuteční již 4. Hraničářský ples, na který pozval všechny přítomné. Srdečné díky vyjádřil členům MO také další host - krajský předseda Václav Bořánek a stručně připomněl některá fakta v současné politické situaci. Obdobná pozdravná vystoupení přednesli i přátelé JUDr. Jiří Chmelarčik a Jarda Horák. Standa Kvasnička pak přečetl Dopis premiérovi vlády ČR k vyjádření protestu KČP proti případnému nezákonnému postupu prokuratury SRN k provádění razií a domovních prohlídek v ČR a na Slovensku v rodinách podezřelých osob obviněných ze smrti německých občanů na čsl. SH v dobách socialismu u nás, jehož obsah byl oceněn a schválen potleskem všech.

Po ukončení oficiální části se rozvinula vzájemná beseda, která nebyla nikterak narušena podáním chutného občerstvení.
PŘÁTELÉ ŽANDOVSKÉ ORGANIZACE KČP, VŠEM VÁM DĚKUJEME A PŘEJEME MNOHO ZDARU V LETOŠNÍM ROCE 100. VÝROČÍ VZNIKU ČESKOSLOVENSKA.

FOTOSOUBOR ZDE
 

Text: JH
Foto: J.H a Míra Doupník