Bylo toho mnoho - krásné, ale i smutné...

19.10.2017 11:01

V Chodové Plané 26.8.2017 - důstojné setkání veteránů a členů KČP k 25. výročí

Planá 26.8.2017 –  Téměř tradičně s perfektním zabezpečením průběhu setkání bývalých ochránců hranic a členů KČP společně s příznivci motoristických veteránů jakoby tam nahoře zabezpečil kolektiv Standy Kvasničky vynikající počasí a báječnou náladu. Setkání přátel, srdečné stisky rukou, přátelská objetí, radost z úspěšného boje proti právní a policejní zlovůli v kauze konečně propuštěného a neprávem vězněného a zde přítomného por. Pavla Šritra, dobré občerstvení s výbornou živou hudbou AMÁTOVKA, krásná historická vozidla nejen PS a VB, ale i z 2. svět. války... A právě průjezdem kolony těchto krásných strojů po okolí Tachovska byl zahájen pod vedením Standy Kvasničky juniora jedinečný den následné všeobecné spokojenosti, radosti, přátelství a díků v kulturním domě v Chodové Plané. Na zdárném průběhu pomáhali plánským i naši chebští kolegové. Všem patří naše uznání a díky.
Bylo by to na dlouhé povídání, ale lépe Vám napoví následný fotosoubor.  https://jaryh.rajce.idnes.cz/V_Chodove_Plane_26.8.2017_-_dustojne_setkani_veteranu_a_clenu_KCP_k_25._vyroci/

text: Jarda H.
foto: Oldřich Ratzek, Jarda H.

………………………………..

Setkání s německými přáteli v Krásné u Aše uctění památky všem ochráncům hranic 7.9.2017

 15 něneckých přátel z iniciativy podplukovníka něm. pohraničních vojsk v.v. Haralda Hentschela přicestovalo ve čtvrtek odpoledne 7.9.2017 na přátelskou návštěvu do Krásné u Aše, aby společně s našimi kolegy z bývalé PS a členy výboru ašské MO KČP  uctili památku všech ochránců čsl. SH od r. 1918 do r.1992. Po položení květin k památníku se všichni přítomní přesunuli do restaurace Sokolovna k přátelské besedě a posezení nad dobrým jídlem a pitím. Současně došlo k vzájemnému předání dárků a vyjádření oboustranné úcty k našemu dlouholetému přeshraničnímu přátelství, které se čeští i němečtí pohraničníci snaží trvale upevňovat. Vyjádřili přání, aby se s některými z nás mohli setkat na velkém setkání příslušníků Národní lidové armády NDR, jejichž součástí byla i německá pohraniční vojska, které se uskuteční v berlínském předměstí Bestensee 14.10.2017.

 

text: Jarda H.

foto: Milan Paučo

https://jaryh.rajce.idnes.cz/Setkani_s_nemeckymi_prateli_v_Krasne_u_Ase_a_ucteni_pamatky_vsech_ochrancu_hranic_7.9.2017/


………………………….

Hrdí veteráni PS z 25. pohraniční roty Broumov se sešli 23.9.2017

Velmi jsem si vážil pozvání veteránů 25. roty PS na jejich setkání na Broumově. Po náhlém úmrtí bývalého velitele chebské brigády plk. Ing. Václava Vitoně jsem byl poctěn pozváním k účasti mezi skutečné veterány, z nichž například Josef Bezděk sloužil na této rotě již v roce 1951. Již opakované setkání tentokrát poctila svou účastí vdova po Václavu Vitoňovi, která z rukou hlavního organizátora Miloslava Neumanna z Ostravska převzala kytici. Dojemně působilo předání pamětní medaile veteránu mjr. PS v.v. Zdeňkovi  Šujanovia a mě za vzpomínkový proslov. Po předání vzájemných darů a krátké besedě následovala vyjížďka do úseku bývalé roty za doprovodu starosty obce mjr. PS v.v. Milana Víška. V průběhu víkendového setkání navštívili tito hrdí bývalí pohraničníci základní služby i z povolání nejen místa svého rotního úseku, ale byli uctít také památník všech ochránců hranic od r. 1918 do r. 1992 v Krásné u Aše.
V přiloženém souboru fotografií jsou i snímky ze setkání z předchozích předchozích let.

text: Jarda H.
foto: Miloslav Neumann

https://jaryh.rajce.idnes.cz/Setkani_veteranu_OSH_v_Broumove_23.9.2017_25._rota_Broumov/

……………………………………………..

 

30.9.2017 - Uctění památky padlých OSH – FL, Křižovatka, Hazlov – následná beseda k Mnichovské zradě v Aši

... V sobotu 30. 9. 2017 jsme společně uctili památku dvou členů Finanční stráže, kteří padli před 79. lety na okrese Cheb... Pan Rudolf Josiek padl v Horních Lomanech u Františkových Lázních dne 28. 9. 1938 a pan František Karásek padl u obce Křižovatka dne 30. 9. 1938...Posléze jsme položili květiny též u pomníku antifašistů v obci Hazlov....

Z Hazlova se členové ašské MO KČP přesunuli do ašského hotelu u Götheho do rezervovaného salónku, kde proběhla vzpomínková beseda k Mnichovu 1938 a jeho  soudobá obdoba v dění v rámci Evropské unie vůči ČR. Úvodní slovo přednesl Jarda Horák. Všech těchto vzpomínkových akcí v tomto dni se zúčastnila členka vedení NR KČP Adéla Valentová a předseda okresní sekce OSH Štěpán Drapák. Příjemné odpoledne bylo umocněno předáním drobných darů některým členům MO u příležitosti jejich narozenin a aktivním podílu na práci organizace.

text: Jaroslav Křemen a Jarda Horák

foto: Jaroslav Křemen

https://jaryh.rajce.idnes.cz/30.9.2017_-_Ucteni_pamatky_padlych_OSH_FL%2C_Krizovatka%2C_Hazlov_nasledna_beseda_k_Mnichovske_zrade/

………………….

7.10.2017 – Důstojné vyvrcholení oslav 25. výročí KČP v Třebeni u Fr. Lázní v kraji Karlovy Vary

 Skutečně důstojné a vydařené vyvrcholení oslavy 25. výročí v karlovarském kraji proběhlo v sobotu 7.10.2017 v Třebeni u Frant. Lázní. Důstojnost a význam této události podtrhla i účast mnoha hostů jak Národní rady KČP (Ruda Peltán, Karel Janda, Milan Richter, Aťka Valentová), tak také Parlamentu ČR, z krajského a okresního zastupitelstva, zástupci z ÚV KSČM, ČSŽ, ČSBS a zejména  přátelé z přátelského poseckého GT batalionu z Německa. Naši pozvánku přijali i zástupci sokolovského Řádu národa - vlastenecké unie.

Opět přátelské ovzduší ve velmi pěkných a dobře připravených prostorách kulturního sálu třebeňské restaurace, projevy a pozdravná vystoupení, předávání ocenění a darů a vyjádřená odhodlání pokračovat v nastoupené cestě v zájmu našich národů a zemí, to vše bylo v závěru vyjádřeno i v provolání účastníků slavnostního shromáždění, které je přiloženo.

Byla to důstojná tečka za letošním významným rokem pro KČP.

Text: Jarda H.

Foto: Milan Paučo, J.H.

https://jaryh.rajce.idnes.cz/7.10.2017_Dustojne_vyvrcholeni_oslav_25._vyroci_KCP_v_Trebeni_u_Fr._Lazni_v_kraji_Karlovy_Vary/

  

  

…………………………………………………….

 

Již tradiční naše účast na setkání veteránů Národní lidové armády NDR v berlínském předměstí Bestensee 14.10.2017

Tu sobotu jsme ve většině času procestovali, ale stálo to za to. Naše účast na tomto setkání bývalých příslušníků NLA od generálů a admirálů a po svobodníky bývalých ozbrojených a bezpečnostních sil NDR, jako hostů z ČR byla vítána. Ve svém vystoupení pozdravil přítomné za nás všechny z ČR předseda NR KČP Rudolf Peltán a od zástupců z ašské sekce OSH KČP byly předány řadě účastníků pamětní listy, poslední číslo našeho Hraničáře a dar od Jarda Horáka do nově vzniklého muzea NDR  ve městě Bochum v německém Porýní - obraz "Střež věrně svou vlast". V závěru svým krásným kulturním vystoupením zpestřili slavnostní akt ruskými písněmi a skladbami rusští umělci žijící v Německu.

Poté byly předány pamětní medaile našeho generála Šádka dvěma přítomným - pplk. GT Wernerovi Wagnerovi a admirálu Theodoru Hoffmannovi za jejich podíl na rozvoji našeho přátelství ve zbrani.

text: Jarda Horák

foto: Milan Paučo a Jarda H.

https://jaryh.rajce.idnes.cz/Jiz_tradicni_nase_ucast_na_setkani_veteranu_Narodni_lidove_armady_NDR_v_berlinskem_predmesti_Bestensee_14.10.2017/

………………………….

Smutek nás však neminul, když jsme se v letošním roce museli rozloučit navždy s mnoha jedinečnými přáteli z našeho středu:

Sváťa Vrba, Václav Vitoň, Antonín Šrail, Stanislav Žák, K.H. Kathert,  AG Kessler,

Posledník naším zesnulým přítelem byl STANISLAV ŽÁK z Aše

Zemřel v 83 letech dne 11.10.2017.

 

Text a foto: JH