Vážení přátelé, v noci z 11.-12.května zemřel náš německý kolega plk. GT Karl Hainz Kathert

12.05.2017 22:34

Dnes večer ve 23,30 jsem z mailové zprávy od našeho společného přítele Wolfganga Rödela četl následující zprávu:

Liebe tschechische Freunde.

Rosi Kathert informierte mich, das Karl Heinz heute Nacht nach schwerer Krankheit verstorben ist. Sie bat mich seine Freund und Bekannte zu informieren. Beileidsbekundungen bitte an Rosemarie Kathert senden, Wölfnitzer Ring 44,          01169 Dresden   Bitte keine Telefonate oder Mails.

 

Gruß

Wolfgang Rödel

 

Waldsiedlung 38

08147 Crinitzberg

 

V překladu nám Wolfgang oznamuje, že:

"Milí čeští kamarádi.

Rosi Kathert mne informovala, že Karl Heinz dnes v noci zemřel po dlouhé nemoci. Požádala mě, abych naše přátele a známé informoval. Soustrast pošlete Rosemarie Kathert, Wölfnitzer Ring 44, 01169 Dresden. Prosím žádné telefonní hovory nebo e-maily.

S pozdravem

Wolfgang Rödel

S hlubokou úctou od nás, československých pohraničníků a členů Klubu českého pohraničí bude s Tebou navždy, Karl Hainzi, naše věčná vzpomínka na vynikajícího pohraničníka a báječného a čestného člověka.

 

ČEST TVÉ PAMÁTCE

Informace z Národní rady KČP

 

V noci z 11. 5. na 12. 5. 2017 zemřel po těžké nemoci plk. Pohraničních vojsk NLA NDR v.v. Karl-Heinz Kathert. Patřil k zakladatelům ochrany státních hranic prvního státu dělníků a rolníků v německých dějinách.

Vykonával řadu velitelských a politických funkcí. Díky svým zkušenostem působil na závěr své vojenské kariéry jako pedagog na vysoké škole pohraničních vojsk NDR.

Po připojení NDR ke SRN a vzniku Společnosti právní a humanitární pomoci, (GRH) která poskytovala pomoc politicky a trestně pronásledovaným pohraničníkům NDR, vstoupil do jejích řad a spolu se svou  manželkou, také bývalou příslušnicí orgánů OSH NDR, se aktivně podíleli na činnosti GRH.

Byl spolupracovníkem bývalého náměstka ministra Národní obrany a velitele pohraničních vojsk genplk. NDR  K. D. Baumgartena a plk. Petra Freitaga, kteří po roce 1989 navázali kontakty přátelství a spolupráce s KČP a se sekcí OSH KČP. Po úmrtí plk.  Petra Freitaga byl plk.  K. H. Kathert pověřen každodenní spoluprací s KČP a jeho sekcí OSH. Zúčastňoval se našich centrálních a regionálních akcí, na kterých vystupoval v zájmu upevňování přátelských vztahů mezi GRH a KČP a podporoval naše postoje k provokacím sudetoněmeckého landsman-šaftu. Byl stálou spojkou ve vzájemné informovanosti a koordinace akcí mezi vedením KČP a GRH a splnil tak důstojně poslání, kterým byl pověřen. Za svou odpovědnou práci byl oceněn Medailí KČP 1. stupně

"Za zásluhy o rozvoj KČP".

 

Méně je známo, že K. H. Kathert vydal obsáhlou publikaci o historii OSH NDR a o své osobní účasti v různých orgánech ochrany SH.

Po ukončení aktivní vojenské služby plnil m.j. úkoly spojené se začleněním vietnamských občanů do ekonomického a společenského života NDR.

O tomto internacionálním působení NDR bylo napsáno několik publikací a na obsah jedné z nich byla zpracována divadelní hra, ve které na prknech Národního divadla v Praze vystoupil ve významné roli i K. H. Kathert.

Jsme rádi, že jsme  při tom všem mohli být...

 

S plk. v.v. Karl - Heinz Kathertem se rozloučíme ve čtvrtek 8. 6. 2017 ve 12,30 hodin na hřbitově v Drážďanech s německým názvem:

Neuen Annenfriedhof Kesselsdorfer Str. 29   01159 Dresden Statt.

Čest jeho celoživotnímu poslání, čest jeho odkazu a památce.

Rudolf Peltan, předseda NR KČP

Milan Richter  za sekci OSH KČP

Grrafická úprava a úvodní částu: Jaroslav Horák