65. výročí přijetí Zákona o ochraně státních hranic jsme oslavili v sobotu 16.7.2016 v Krásné u Aše

17.07.2016 19:11


Přátelé,
jako by i to počasí vědělo, že nesmí zklamat účastníky sobotního oslavného setkání bývalých ochránců hranic - členů KČP a jejich přátel a sympatizantů v Krásné u Aše... A tak nám dopřálo stejně tak, jako před týdnem na Paliči a na Dyleni příznivý slunný den. V něm asi 180 účastněných přátel z celé České republiky a ze zpřátelených organizací bývalých pohraničníků NDR a členů Svazu komunistů Německa bylo svědky odpovědně připrveného programu a důstojného průběhu 6. slavnostního setkání v restauraci Sokolovna manželů Kletečkových v Krásné u Aše k připomenutí si významu ochrany suverenity našeho státu a k uctění čestné a náročné služby všech ochránců státní hranice od vzniku samostatné Československé republiky v roce 1918 do r. 1992, kdy byla zcela zrušena složka ochrany SH již jen České republiky po společenském převratu. Může se to sebevíce nelíbit určitým zběsilcům a lhářům, ale lidé nezapomínají na poctivou a čestnou službu bezpečnostních a vojenských složek na státní hranici a přes nenávistný odpor např. k bývalým pohraničníkům si tito udrželi a udržují ohromný okruh přátel a příznivců z řad běžného obyvatelstva nejen V ČR, ale i na Slovensku a v příhraničí bývalé NDR.

S úctou a velkou pozorností byli přivítáni hosté z NDR (20) v čele s plk. v.v. K.Hainz Kathertem, právě tak, jako předseda Národní rady KČP plk. PS v.v. RSDr. Milan Richter, CSc., který v ašském prostředí v 50. letech začínal svou vojenskou službu na SH. Přivítáni dále byli také poslanec Evropského parlamentu za KSČM Ing. Jaromír Kohlíček, CSc., asistent poslance Parlamentu ČR Mgr. Jaroslava Borky přítel Bc. Petr Šikýř, představitel Českého svazu bojovníků za svobodu plk. v.v. Emil Schneberg, za delegaci svazu komunistů Německa byla přivítána jejich vedoucí Monika Voight. Přítomna byla řada dalších hostů - předseda KČP z Plané u M.L. kpt. v.v. Mgr. et Mgr. Stanislav Kvasnička, předseda MO KČP D. Žandov ppor. Jakub Gašparik, předseda krajské rady KČP Václav Bořánek a další.

Po úvodním projevu k 65. výročí přijetí Zákona o OSH pplk. v.v. RSDr. Jaroslava Horáka došlo za zvuku Husitského chorálu k přesunu vlajkonosičů se zástavami KČP a s vlajkami k památníku všech ochránců SH, kde byl přednesen krátký projev předsedy NR KČP plk. PS v.v. RSDr. Milana Richtera, CSc., který následně předal medaili KČP III. stupně ppor. Jarubovi Gašparikovi za jeho dlouholetou práci při rozvoji KČP v MO Dolní Žandov, byly předány pochvalné listy NR KČP a KR KČP aktivním členům a došlo k dekorování zástav místních organizací KČP Planá, Dolní Žandov, Cheb, Karlovy Vary a Aše pamětními stuhami na počest 65. výročí přijetí Zákona o OSH, kterou provedl předseda ašské organizace Milan Paučo. Následně proběhlo předání pamětních medailí k 65. výročí OSH dalším našim přátelům, včetně německých přátel, kterým tyto medaile předával předseda MO KČP v Aši mjr. Milan Paučo s pplk. Jaroslavem Horákem a plk. Milanem Richterem.

Po uctění památky všech ochránců SH položením květin k pomníku požádal o slovo fregatní kapitán pplk. v.v. Hainz Fischer, který přednesl zdravici od odmirála Theodora Hoffmanna a předal od něho vyznamenání za upevňování přátelství předsedovi NR KČP plk. Milanovi Richterovi.

Po dobrém obědě následovalo v diskusi vystoupení předsedy NR KČP Milana Richtera, dále plk. pohraničních vojsk DDR Karl-Hainz Katherta. Své pozdravné poselství za středočeskou organizaci KČP přednesl její předseda Jiří Pokorný a zdravici pronesl i předseda KR KČP Karlovy Vary Václav Bořánek.
Pak už následovalo vzájemné předání dárků od německých přátel - pplk. Horák převzal od pplk. Hainze Fischera  sako námořní uniformy pro připravované muzeum a naopak předání pamětních plaket k 65. výroči OSH našim a německým přátelům a představiteli Kozáků mjr. Zdeňku Dragounovi. Čtyřem dalším pak byly předány od Horáka knihy našeho bývalého velitele PS gen.por. Ing. Františka Šádka Můj život vojenský.

Se srdečnými stisky rukou a přátelskými objetími vyvrcholilo toto krásné setkání s mezinárodním významem, kdy každý z účastníků obdržel i symbolickou vlaječku k 65. výr. přijetí Zákona o OSH.

Poděkování a uznání patří všem organizátorům zejména z Aše a Hranic pod vedením
předsedy MO KČP Milana Paučo, za propůjčení prostorů pak i manželům Terezce a Milanovi Kletečkovým.


FOTOSOUBOR ZDE



https://www.youtube.com/watch?v=AJBgbLezZP0 - fotosoubor od Pavla Duchana


https://misaocko.rajce.idnes.cz/Vyroci_PS_-_16.7.2016 - foto od Michaely Šultové (heslo: ps
jméno: ps)

Text: Jarda Horák
Foto: Milan Paučo, Jiří Dařena, Egon Hammerschmidt, Pavel Duchan, Michaela Šultová